در حالی که بازار مسکن در حالت رکود قرار دارد، یک مشکل دیگر نیز برای خرید و فروش املاک بوجود آمده است که بازار را در وضعیتی نامعلوم نگه داشته است. از دیدگاه خریداران، این موقعیت به این معناست که قیمتها ممکن است کاهش پیدا کند و این وضعیت ادامه داشته باشد. اگر پول نقدی در بانک داشته باشند، ممکن است سود آن را دریافت کنند، بنابراین از خرید فوری منصرف میشوند. به عبارت دیگر، عجلهای برای خرید ندارند چرا که احساس میکنند وقت دارند.
از سوی دیگر، برای فروشندهها نیز موقعیت مشابهی وجود دارد. آنها نمیتوانند قبول کنند که قیمتها ثابت و نزولی هستند. اگر قصد فروش داشته باشند، تردید دارند که ممکن است قیمتها مجدداً افزایش یابد و بازار به سمت افزایشی شدن قیمت ها پیش برود. این عدم قطعیت و تردید باعث میشود که معاملات به نوعی متوقف شود و ما در مهرماه امسال با پایینترین آمار معاملات طی 9 سال گذشته روبه رو شویم.
به منظور درک بهتر عواملی که به تداوم ثبات بازار مسکن کمک میکند، لازم است شرایط گذشته نیز مورد بررسی قرار گیرد. تحلیل شرایط گذشته و ارتباط آنها با مسائل کنونی میتواند به پیدا کردن راهحلهای مناسب برای تقویت بازار مسکن کمک کند و میتوان الگو برداری از بازه های زمانی گذشته در دولت های مختلف برای تحلیل این شرایط داشته باشیم .
عامل ثبات در بازار مسکن
در زمانهای اخیر، وضعیت بازار مسکن موضوعی مورد توجه و بحث قرار گرفته است و نهادها و افراد مختلف اخبار و آمارهای متنوعی را منتشر کردهاند. این تنوع در اطلاعات ممکن است تحت عناوین مختلف و با تأکید بر مسائل گوناگون ارائه شود؛ به همین دلیل تحلیل و تفسیر واقعیتها و چشمانداز بازار مسکن میتواند مشکل و دقت خوانندگان را افزایش دهد.
برخی از کارشناسان، با انتشار آمار قیمت مسکن در تهران در گذر از 8 ماه اخیر، به اظهار نظر رسیدهاند که قیمتها در این بازار به تدریج کند شده است و این تاخیر افزایش قیمتها اثرات مثبتی بر وضعیت بازار دارد. همچنین، تنظیم و کنترل نرخ تورم در این حوزه میتواند در آینده به بهبود بازار مسکن کمک کند.
آمارها و اطلاعات منتشر شده نشان میدهند که از ابتدای سال جاری، تورم در بازار مسکن کاهش پیدا کرده است. این کاهش تورم به معنای کاهش قیمتها نیست، بلکه نشاندهنده کاهش شتاب افزایش قیمتها در حوزه مسکن است. این وضعیت کاهشی در سایر بازارهای دارایی نیز قابل مشاهده است و نشاندهنده چشماندازی بهتر است.
با وجود تنوع در انتشار آمار و اطلاعات، یک نکته مهم این است که تأخیر در رشد قیمتها در بازار مسکن باعث ایجاد اطمینان در ذهن خریداران شده است. این اطمینان نه تنها افراد را به خرید ترغیب میکند بلکه تأمین میکند که ممکن است در آینده قیمتها افزایش یابد و بهرهای از سرمایهگذاریهای خود ببرند.
اما در نهایت توجه داشته باشید که هنگامی که بازار ملتهب میشود قیمت ها آنچنان با سرعت تغییر مینمایند که تا شما متوجه این موضوع شوید و تصمیم به تبدیل سرمایه خود بگیرید از بازار عقب خواهید ماند به عنوان مثال تغییرات قیمت نارنج 8 بصورتی بوده که در یک روز 20 درصد نوسان قیمتی داشته است .
از طرف دیگر، فرصتهای کنترل و مدیریت بازار مسکن نیز ایجاد شده است و اقدامات تنظیمی و مالیاتی میتواند به کاهش سوداگریها و بازیهای بازار مسکن کمک کند. به عبارت دیگر، دولت در تلاش برای بهبود وضعیت بازار مسکن و کنترل رشد قیمتها مشغول به فعالیت است.
در نهایت، با وجود تضاد در اطلاعات و آمارها، نباید فراموش کرد که تأخیر در رشد قیمتها در بازار مسکن به بهبود افکار جمعی و افزایش اعتماد سرمایهگذاران و خریداران انجامیده است. این امر میتواند به تحقق آرمانها و اهداف بهتری در زمینه مسکن منجر شود.